Ung tjej i EM-truppen

Filippa Persson var sju år när hon började spela bowling. Hon tränar numer åtta till tio timmar i veckan, och träningen har gett resultat. Hon dominerade junior-EM under 2015 där hon tog fyra guld och ett brons och spelade därmed sig till en plats i EM-truppen för seniorer. Hon säger själv att det inte var något hon väntade sig eftersom det finns så många duktiga bowlare i Sverige. Hennes mål är att kunna försörja sig på bowlingen och att spela på proffsnivå. Den högsta önskan är att vinna en PWBA-titel, vilket innebär att man vinner en titel på proffstouren för damer.

Sagolik debut av Persson

Juniorstjärna i svensk EM-trupp i bowling är ett uppdrag som Filippa Persson gärna tar sig an. Hon har fått offra mycket fritid, men tycker att det varit värt det. Bowlingen har hon alltid upplevt som en rolig sport och det är kanske det som har blivit hennes driv. Hennes debut i EM-truppen blev också den sagolik. Hon tog ett masterguld och lyckades med prestationen att slå ut ex-världsmästaren i all event från 2011, danskan Mai Ginge Jensen. Bowling-EM blev också ett medaljregn för de svenska damerna. Sammanlagt fick de med sig totalt nio medaljer hem – varav minst en i varje distans.

Medveten svensk satsning

Det ligger en medveten svensk satsning bakom guldregnet för damerna. Man har tagit hjälp av en idrottspsykolog och tränat hårt med teknisk utveckling på träningsläger i USA. Under själva mästerskapet tog man hjälp av en idrottspsykolog och en specialist på bowlingklot för att leda damerna till seger. Kanske berodde det även på blandningen av erfarenhet och ungdomlig entusiasm som Persson tillsammans med sina lagkamrater utgjorde. Sammantaget var det ett starkt uppställning som tog sig an uppgiften. Sandra Andersson, Joline Persson Planefors och Jenny Wegner tog EM-guld i 3-manna 2014. Ida Andersson hade fyra medaljer från två Europamästerskap i bagaget och Nina Flack är en av svensk bowlings mest meriterade spelare med bland annat ett VM-guld från 2007.