Jesper Svensson – Sveriges främsta bowlare?

En av Sveriges absolut bästa bowlare genom tiderna är Jesper Svensson, som med sin exceptionella tvåhandsfattning innehar det svenska rekordet på åtta serier med hela 78 strikar. Han är en framgångsrik del i den respekterade professionella bowling-ligan “PBA” där han har vunnit flera titlar, varav den senaste var ett guld i deltävling i Bahrain 2015. Genom att använda den revolutionerande tvåhandsfattning som har jämförts med andra banbrytande teknikändringar som V-stilen i backhoppning eller att floppa i höjdhopp, får han dels en högre fart på sina klot än sina konkurrenter, dels får han en snabbare skruv.

Det svenska intresset för bowling ökar

Med sin bitvis egendomliga stil har han blivit både svensk rekordhållare och storstjärna på den internationella scenen. Det svenska talangfulla underbarnet satte det nya rekordet redan när han var 15 år och det var på 2122 poäng spelat

A shaggy haired man with a beard, glasses, and classic retro bowling shirt holds his ball, kissing it from a profile view. Vertical portrait; off white background with vignette.

genom åtta serier. Rekordet satte han i ett kval till ungdoms-SM och han blev således både den nyaste rekordsättaren och den yngste rekordinnehavaren genom alla tider. Han är idag med i det svenska landslaget och för en mycket framgångsrik internationell bowlingkarriär där han delar sin unika spelstil med ett fåtal övriga spelare på proffstouren. En skillnad som tvåhandsfattade spelare har när det gäller själva klotet är att de inte borrar ett hål för tummen för ett klassiskt grepp med tre fingrar som är praxis normalt, utan spelar enbart med två borrade hål i sina klot, för lång och pekfinger. Med spelare som Jesper är det inte konstigt att det svenska intresset för bowling fortsätter att växa.

Sverige har lyckats otroligt bra på mästerskap

Med en trupp bestående av både superstjärnor och slitvargar har det svenska landslaget gång efter gång blivit väldigt framgångsrika som lag på internationella mästerskap. Det gäller både på herr och på damsidan. Det blev ytterligare ett medaljregn för Sverige i bowling-EM för damer som gick av stapeln i Wien i juni. Det togs ett rekordstort antal medaljer på mästerskapet och till slut stannade räkningen på hela 9 medaljer, varav flera guld och Sverige dominerade mästerskapet totalt och missade egentligen bara pallplats på en distans och det var i tremannalaget, på den avslutande dagen sopade svenskorna rent hus och fick hallen att enbart spela den svenska nationalsången vid prisutdelning av de prestigefulla priserna. Bowling är en trend som kommit för att stanna, den internationella sporten har växt i popularitet i de svenska hemmen och de svenska framgångarna på stora internationella mästerskap är en starkt bidragande orsak till det, såväl som fixstjärnor som Jesper Svensson.