Kompletterande träning för att bli en bättre bowlingspelare

Bowling är en trevlig gemensam aktivitet som både stora och små utövar tillsammans med goda vänner. Bowling är också en tävlingssport med många seriösa utövare som tränar hårt och målmedvetet. Den som bowlar flera gånger i veckan bör komplettera med annan träning för att utvecklas som bowlingspelare.

Bowling ställer krav på utövarens teknik, koncentration och förmåga att bibehålla fokus under en lång match. Sporten är inte i sig fysiskt krävande men kräver ändå en grundstyrka i kroppen för att orka bibehålla rätt teknik under matcherna. Eftersom samma moment upprepas om och om igen kan bowling leda till överbelastningsskador om inte kroppen stärks upp på rätt sätt. För att träna upp grundstyrkan krävs inte något gymkort utan ett eget hemmagym med en träningsmatta, några hantlar och ett gummiband räcker bra. Inred ett rum eller en del av ett rum för din träning. Skapa en inredning som inspirerar till träning med uppiggande färger och inspirerande bilder på väggarna. För att träningen ska bli av är det viktigt att redskapen ligger framme så att du inte behöver plocka fram och stuva undan dem varje gång du ska träna.

Stärk kroppen med enkla styrkeövningar

En stark bål är viktigt för att orka bibehålla rätt teknik under lång tid. Bålstyrka brukar benämnas core och om du söker efter core-övningar på nätet kommer du att hitta en uppsjö av inspirerande träningspass. Några exempel på bra core-övningar är:

  • plankan
  • fällkniven
  • ryggresningar

Även styrkan i benen är viktiga för att bli en bra bowlingspelare. Satsa på övningar som fokuserar på stabiliserande muskler runt knäna, till exempel draken där du står på ett ben och samtidigt böjer överkroppen ner mot golvet. Tanken är att det ska vara vingligt för att balansen ska tränas upp. Blir det för enkelt kan du blunda!

Ta även med träning för överkroppen och gör exempelvis övningar som armhävningar, dips och bicepscurls.

Träna kondition för att orka långa bowlingmatcher

Bowling är inte i sig en konditionskrävande sport men en professionell bowlingspelare måste orka spela en lång match utan att bli alltför trött vilket ställer krav på grundläggande uthållighet. Lägg till ett konditionspass på minst 45 minuter i veckan då du springer, cyklar eller gör en annan aktivitet som höjer pulsen och gör dig svettig. Daglig lågintensiv motion lägger också en bra grund för att orka spela flera långa matcher. Dagliga promenader eller kroppsarbete där du rör dig under lång tid är bra aktiviteter.

Rörlighet i bröst och armar

För att kunna spela med en optimal teknik krävs god rörlighet i de muskler som används och därför bör någon form av rörlighetsträning finnas med. Det kan till exempel vara stretchövningar för bröstmuskulaturen och handleder. Hur mycket tid du behöver lägga på rörlighetsträning beror på hur stel eller rörlig du är.

Även om det är bowling du helst av allt vill ägna tiden åt är det ändå viktigt att även avsätta några timmar i veckan till kompletterande träning. Det gör att du blir en bättre bowlingspelare och dessutom kan spela bowling hela livet utan avbrott för skador.