Bowling – en populär sport

Bowling kommer ursprungligen från USA och redan år 1820 så började man tävla i bowling. Till Sverige kom bowlingen i början på år 1900 och den första svenska bowlinghallen uppfördes på Hotell Regina i Stockholm år 1909. VM i bowling spelas vartannat år och sedan år 2003 så spelar inte damer och herrar gemensamt längre utan deltar som ett herrlag och ett damlag. Det anordnas också EM i bowling, vilket arrangeras var fjärde år, som Sverige vann åren 2007 och 2019. År 2007 så tog även damlandslaget sitt första VM-guld, sedan damerna började tävla med ett renodlat damlag. Den bästa svenska bowlaren genom tiderna är Jesper Svensson som innehar rekordet i insamlade poäng på 8 serier. Sverige har även rönt en del framgångar i bowling till exempel genom Anders Öhman, som har vunnit 3 VM guld.

I Sverige så finns det cirka 250 bowlinghallar och cirka 30 000 aktiva bowlingspelare som spelar på en professionell nivå. Dock är bowling en mycket omtyckt sällskapsport som tilltalar både motionärer och de som bara vill har roligt en stund genom att utmana vänner och bekanta. När man spelar bowling så kan man bland annat utrusta sig med ett anpassat klot men också med vattenflaskor med tryck som gör bowlingen mer personlig. Självklart så kan man också använda sig av sina egna bowlingkläder, även de med tryck från ett tryckeri som kan erbjuda tryck på det mesta.

Genom åren så har reglerna för bowling förändras ett flertal gånger men idag så gäller att man kastar ett klot, som har en yta av uretanplast och som väger cirka 7 kilo, på en vaxad bana som är 19,2 meter. I slutet av banan så finns det 10 käglor, som vanligtvis är tillverkare i lönnträ med ytterhölje av hårdplast och som väger 1,5 kilo. Tanken med sporten är att man ska försöka få omkull så många käglor som möjligt med det klot som man kastar, helst alla tio, vilket kallas för en strike. När man tävlar i bowling så räknar man poäng och en perfekt serie uppstår då man har kommit upp i maximala 300 poäng.

Sedan bowlingbanorna utrustades med automatiska kägelresningsmaskiner under 1950-talet så har bowlingen blivit än mer populär, även bland hobbybowlare.

Bowling som underhållning

Bowling är inte bara en tävlingssport för professionella utan det är också en avkopplingssport som ofta används i samband med firmafester, kompisfester, möhippor och födelsedagar. Därför så kan flera krogar erbjuda hela paketet, från middagar och dryck till utmaningar i form av bowlingtävlingar. Det finns också krogar som erbjuder bowlingspel där du spelar till dunkande musik och ges möjlighet att förtära alkohol i glada vänners lag.

Bowling är också populärt då det gäller att samla personalen på ett företag inför en utmaning som sedan ska ge personalen en bättre gemenskap på kontoret och en större tävlingsinstinkt i arbetet.