Bowling är i grunden en väldigt enkel sport när det kommer till vad du behöver ha med dig för att spela. I grunden finns det två saker som utgör utrustningen till bowling; bowlingklot och bowlingskor. Om du bara spelar ibland med familj och vänner är detta något som du får låna gratis på bowlinghallen när ni hyr en bana. Spelar du dock lite oftare och behöver egen utrustning finns det lite saker att tänka på. Den viktigaste är att skydda ditt klot. Stölder av bowlingklot kan hända om du inte är uppmärksam. När man väljer klot är det också viktigt att tänka på att ha ett som känns bra. Med en bakgrundshistoria om klotets utveckling kan detta vara lite lättare.
Bowlingklotens utveckling
Bowlingkloten har inte alltid sett ut som dem gör idag, eller varit skapade av samma material som idag. För att förstå det nuvarande bowlingklotet är det bra att börja från början. Sporten bowling går tillbaka nästan 7000 år, då Egypterna började använda stenar för att kasta ned pinnar. Detta utvecklades sedan i Tyskland 200 år f.kr där man istället rullade ned pinnarna med stenar. Det var först på 1700-talet som bowling började använda sig av klot gjorda av hårda träslag som ek. Det dröjde sedan till år 1906 innan det första bowlingklotet i gummi dök upp med namnet Evertune. Gummibollen utvecklades allt mera och bowlingen började under 70-talet bli en del av kulturen, främst i USA. Under 80 och 90-talet gick man istället över till att tillverka bowlingklot i polyester. Detta möjliggjorde ett nytt sätt att spela där man kunde få bättre grep och bollen att snurra på ett mera exakt sätt. Det är en variant på polyesterbollen som vi använder idag, även om vissa väljer att spela bowling med traktorer och halmbalar.
Bowlingskor
Bowling är en sport som till utseendet bara verkar fokusera på bowlingkloten och hur man kastar dem på bästa sätt. Det finns dock mycket mera bakom bowlingen om man ser till utrustningen. Det man kanske tänker på mest när man bowlar är själva skorna, de kan spela en stor roll i bowlingen. Om du har för stora skor kommer detta att påverka ditt glid efter att du kastat bollen och i värsta fall kan det få dig att åka över linjen. Precis som med joggingskor finns det även olika former på sulorna under en bowlingsko. Antingen har man en helt platt sula eller en där man får en liten klack. Här gäller det att välja en som passar dig bäst. Något annat man också måste tänka på när man provar skor är hur stela man vill att dem skall kännas. Vissa bowlingskor är väldigt stela medan vissa är betydligt mjukare. För att enkelt komma in i bowling och få mer tips är det bra att vara med i en bowlingförening.