Kända bowlare

Även om bowling som sport sällan är något som tar upp mycket tid på TV finns det gott om kända bowlare i världen. Kända bowlare går att dela upp i två olika kategorier; verkliga och fiktiva. Även om bowlingen är som störst i USA och majoriteten av proffsen inom bowling bor där, finns det även andra kända bowlare runt om i världen. Här i Sverige börjar det komma allt flera kända bowlare vilket är ett tydligt tecken på att Sverige är stora inom bowlingsammanhang. Men utöver kända professionella bowlare, finns där även många kända filmer som tar upp bowling och bowlare.

Svenska bowlare

I Sverige har bowling aldrig varit någon stor sport, men det har varit en sport som hållit sig på en jämn nivå rent professionellt. Ser man till amatörer och till den sociala biten är dock bowling något som ständigt växer här i Sverige. Jesper Svensson är en av Sveriges största namn inom bowlingen och han har vunnit titlar i USA samt toppar både den Svenska och Europeiska rankingen. Han är även den yngsta att bli utnämnd till årets bowlare här i Sverige med sina 20 år i livet. Går man tillbaka till 1954 hittar vi ännu en legend inom svensk bowling: Gösta Algeskog. Förutom att vinna VM och ta EM-silver har han varit en stor inspirationskälla för många nu aktiva bowlare. En av dessa spelare är Nina Falck som år 2008 blev utsedd till världens främsta kvinnliga bowlare. Innan dess hade hon vunnit både EM, själv och i lag, och VM individuellt.Kända bowlare 2

Filmer om bowlare

Hollywood har visat att man inte behöver vara bra på bowling för att förknippas med sporten. Även om dessa skådespelare inte är bowlare på riktigt är deras karaktärer det i allra högsta grad. I filmen The Big Lebowski får vi följa skådespelarna Jeff Bridges, John Goodman och Steve Buscemi som bowlare. Även om dem inte är bowlare på en hög nivå symboliserar dem det lugna och avkopplande som finns i bowling och bowlinghallen som plats. En annan känd film om bowling är Kingpin. Här får vi se skådespelarna Woody Harrelson och Bill Murray som två konkurrerande bowlare. I denna överdrivna komedi får vi följa Woody Harrelsons färd mot att bli en professionell bowlare, under en resa mot en stor nationell turnering. Bill Murray spelar här det kända bowlingproffset som alltid är favorittippad att vinna, alltid redo med sitt bowlingklot med en ros i. Om Hollywoodfilmer inte är din grej finns det gott om roliga klipp om bowlare som inte helt lyckas med det dem skall göra, vilket gjort dem till kända bowlare på helt andra premisser.